OL i cykling har det hele
De fleste tænker uvilkårligt landevejs- og banecykling, når tankerne går til professionelle cykelryttere. Men cykling er mere end bare disse typer. Det ses tydeligt til OL, hvor der er konkurrencer i landevejscykling, banecykling, BMX og mountainbike. Der afholdes konkurrencer for både mænd og kvinder, og banerne er indrettet efter typen af cykel.
Cykling er en af de discipliner, der har været på programmet siden det første moderne OL i 1896, og hvor der er blevet udvidet, som nye typer af cykelsport blev opfundet som BMX og mountainbike. På nuværende tidspunkt konkurreres der i 18 discipliner inden for cykling, 9 for herrer og 9 for damer.
Danskere kan det der med at cykle
Den første danske medalje i cykling var i guld. Den blev vundet allerede i 1928 og det er i mere end en disciplin. Henry Hansen vandt guld i enkeltstart og sammen med Leo Nielsen og Orla Jørgensen blev det også til guld i holdenkeltstart. Det blev også til en guldmedalje i banecykling det år til Willy Falck Hansen, der også fik bronze i sprint.
Siden da har Danmark vundet mange medaljer i alle former for cykelløb til OL. Den seneste store triumf er af sølv, og den hænger om halsen på Jakob Fuglsang, der vandt den i herrernes linjeløb i landevejscykling i 2016, hvor Danmark også vandt to bronzemedaljer.
Heldigvis er der flere triumfer end triste øjeblikke, men OL og cykling og her også cykelsporten i sig selv har aldrig været den samme siden Knud Enemark, hvis tragiske død var med til at vise skyggesiden af cyklingen. Hans dødsfald blev udlagt som hedeslag, for de cyklede i mere end 40 graders varme, men der er kilder, der siger, der var spor af amfetamin i hans blod.
Det eneste gode, der kom ud af hans dødsfald var fokus på doping og de konsekvenser, det har for rytterne.