Skyggesiden af cykelsporten

Som nævnt vil rigtig mange strække sig rigtig langt for at vinde i alle former for sport, og cykelsport er ingen undtagelse. Den ene skandale efter den anden er dukket op, og rigtig mange ryttere er taget med forskellige lovligheder i blodet.

Sporten bliver renere, og der er for tiden længere mellem skandalerne, men det er en mørk sky, der hænger over sporten. Det ødelægger ikke dens popularitet, for rytterne er der stadig, det samme er de mange fans og sponsorerne.

Tankerne startede naturligt med de mange dødsfald, der var i sporten. Unge mænd i deres bedste alder og i deres livs form, der døde. I 1960’erne var amfetamin skurken, men nye metoder kom til. Mere testosteron, bloddoping, kortison, EPO og listen fortsætter. Det var både de store vindere og alle de andre og mindre kendte ryttere.

Nogle blev opdaget i forbindelse med kontroller, andre indrømmede senere i livet, at de ligeledes havde taget et bredt udvalg af forskellige ulovlige stoffer. Der er ikke mange, der længere tror, at der har været mange rene ryttere før i tiden.

Forargelse og respekt

Ja de fleste forarges over rytterne og alle dem, der hjælper med dopingen. Men lige så mange forarges med den ene hånd og imponeres stadig over deres præstationer med den anden. Igen så er cykelsport ikke blevet upopulært, og mange hr den holdning, at det er rytternes eget valg.

Måske vælger de helt selv det store udvalg af doping, fordi de gerne vil vinde eller bare blive endnu bedre. Måske vælger de selv at spille hasard med deres helbred. Måske bliver de presset af læge og sportschefer, der også gerne vil have endnu en sejr på deres CV. Doping er kommet for at blive, og måske er de stadig dopet.

Men vi fejrer stadig rytterne og de store løb, og så kan der være svært at være dobbeltmoralsk og være både fan og kritiker. Tag hatten af for at de kan, doping eller ej, for det kræver sin mand at klare de mange, hårde løb.

Og hvem ved? Måske bruger de lige nye helt nye typer af doping, der ikke er forbudt endnu, eller som ikke er kendt og kan undersøges. Måske er de bare blevet renere. Måske træner de på en anden måde og har en anden kost, der gør, de kan klare mere. Tiden vil vise, om cykelsporten er blevet helt ren, eller om der stadig er en stor og grum skyggeside.

corporate-x