Grand Tours

Tour de France er og bliver det største for alle professionelle cykelryttere, men der er to til, der bestemt skal nævnes. Det er henholdsvis Giro d’Italia og Vuelta a España. Med disse tre løb kommer rytterne gennem Frankrig, Italien og Spanien.

Hver grand tour har en varighed på 3 uger, og der cykles som udgangspunkt hver eneste dag. Der er dog indlagt enkelte hviledage, både af hensyn til rytterne, men også så løbet kan flyttes geografisk til en anden ende af landet til nye udfordringer.

Fans af cykling følger alle tre løb intenst, og der er ikke kun tv-dækning, men også i alle andre medier, hvor det er muligt at holde sig opdateret før, under og efter løbene.

De mange fælles træk

Reelt er det den helt samme konkurrence. Den rytter, der hurtigst tilbagelægger de daglige 150 til 250 over hele perioden vinder samlet løbet. Samtidig er der indbyggede konkurrencer for sprinterne og for bjergrytterne, men også for ungdomsrytterne og de samlede hold.

Alle hold, der er en del af UCI ProTour, kan deltage i grand tours. De vælger selv, hvilke ryttere, der stiller til start, og en rytter kan derfor deltage i 1, 2 eller alle 3 løb, alt efter pågældendes form med mere.

Men det er hårdt at stille op i alle tre grand tours, og der er rigtig mange ryttere, der vælger mindst en af dem fra, for det gælder om at prioritere med sine kræfter og stille op er, hvor der er muligheder for etapesejre eller andet.

Giro d’Italia

Den første grand tour er Giroen. Her køres der i maj måned i Italien, og den førende rytter kører i Maglia Rosa, der er den lyserøde førertrøje. Det er et løb, der er blevet kørt siden 1909, og det byder altid på spændende udfordringer i de italienske bjerge.

Det er tidligt på året, i hvert fald i bjergene i Italien, og det er ikke ualmindeligt, at rytterne starter i smukke omgivelser med sent forår, men havner med snedriver og frostvejr i bjergene. Det kræver, at rytterne kan lidt af det hele, og det giver en spændende kant til løbet.

Vuelta a España

Den yngste grand tour er Vueltaen, der er blevet kørt siden 1935. Her er det Spanien, der ligger land til, og nu om dage afholdes løbet i september i modsætning til tidligere, hvor det var et forårsløb.

Føreren af løbet kan her genkendes med en rød trøje, og når det gælder Vueltaen, så ses der flest spaniere i den røde trøje over den sidste målstreg, der normalt findes i Madrid.

corporate-x